“Σε αυτό το πολύπλοκο και ασταθές στρατηγικό περιβάλλον η Ελλάδα προάγει τη συνεργασία για την ασφάλεια μεταξύ των χωρών στην περιοχή, στη βάση του διεθνούς δικαίου και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, και αποτελεί θεμέλιο ειρήνης και πόλο σταθερότητας”, επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή.
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Αποστολάκης γνωστοποίησε ότι στη βάση της σχετικής πολιτικής κατεύθυνσης από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας συμφώνησαν να συγκροτηθούν και να συναντηθούν στο προσεχές χρονικό διάστημα αντιπροσωπείες των δυο χωρών για να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των ΜΟE. “Η εφαρμογή του μνημονίου είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφύγουμε τη δημιουργία αχρείαστων τριβών, σε συχνή βάση, που μπορεί να οδηγήσουν και σε πιθανό ατύχημα με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις. Δική μας πρόθεση είναι να καταφέρουμε να πετύχουμε σύντομα μια συμφωνία για την εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο πλαίσιο πρόληψης δημιουργίας εντάσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές”.
Σχολιάζοντας την επικείμενη τουρκική άσκηση Γαλάζια πατρίδα, ο κ. Αποστολάκης αφού δήλωσε ότι “θα μου επιτρέψετε να μην μπω στη λογική της μιντιακής διάστασης αυτής της άσκησης”, επισήμανε ότι “αποτελεί μια τυπική εκπαιδευτική δραστηριότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων”. Διαβεβαίωσε δε ότι “τόσο το σύστημα επιτήρησης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων αλλά και η ετοιμότητά τους, παρέχουν τη δυνατότητα πλήρους παρακολούθησης όλων των σχετικών δραστηριοτήτων”.
Σε ερώτηση για τη δήλωση του ότι “εάν η Τουρκία καταλάβει ελληνική βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε” ο κ. Αποστολάκης σχολίασε ότι “αφορούσε ανεπίσημη συζήτηση με συναδέλφους σας δημοσιογράφους όταν ήμουν αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Νομίζω ότι απάντησα με το αυτονόητο σε μια υποθετική ερώτηση”.
Όσον αφορά τις προτεραιότητες του ως υπουργός Εθνικής Άμυνας ο κ. Αποστολάκης είπε ότι “θα συνεχίσω την προσπάθεια μου για έναν οργανισμό λειτουργικό, αποδοτικό και υγιή, με στελέχη επαγγελματίες” ανήγγειλε ότι “σύντομα θα καταθέσουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα περιέχει διάφορες, νομίζω, ευεργετικές διατάξεις για το προσωπικό μας”. Διαβεβαίωσε δε ότι “αναλαμβάνονται και υλοποιούνται δράσεις ικανοποίησης άμεσων και επιτακτικών αναγκών του προσωπικού που αφορούν στην εξέλιξη, τη στέγαση, την υγειονομική περίθαλψη, τη μέριμνα για το παιδί, την εκπαίδευση, την πιστοποίηση επαγγελματικών δεξιοτήτων κα”.
Για τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία ο κ. Αποστολάκης σχολίασε ότι “η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ” εξασφαλίζει “πολλαπλά οφέλη που δεν θα περιορίζονται μόνο στον αμυντικό τομέα. Μάλιστα, η δυνητική συνδρομή μας στον μετασχηματισμό των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας θα εκτοπίσει άλλους περιφερειακούς υποψηφίους που ενδεχομένως να επιχειρήσουν να επωφεληθούν και να ασκήσουν την επιρροή τους στη γείτονα. Επιδίωξη μας είναι να καταστεί η χώρα μας, ο κύριος στρατηγικός αμυντικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας για τη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της συνεργασίας στα Βαλκάνια”, είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας να ενισχύσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε ότι “σε αυτό το πολύπλοκο και ασταθές στρατηγικό περιβάλλον η Ελλάδα προάγει τη συνεργασία για την ασφάλεια μεταξύ των χωρών στην περιοχή, στη βάση του διεθνούς δικαίου και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αποτελεί θεμέλιο ειρήνης και πόλο σταθερότητας ενώ οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις διαδραματίζουν σημαντικό περιφερειακό ρόλο”.